Днес се навършват 100 години от обявяването на Балканската война. На този ден с манифест цар Фердинанд обявява началото на бойните действия срещу Османската империя. България участва в тази, на практика Втора освободителна война, с най-многочислената армия в Балканския съюз и дава най-много жертви в сраженията. 

В Благоевград за кулминацията на тържествата на днешния пети октомври пристигнаха премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, председателят на Националния инициативен комитет за отбелязване на 100 години от Балканската война вицепремиерът Цветан Цветанов. В тържествената церемония участваха гвардейци от Националната гвардейска част. На площада бяха и част от знамената на полковете, участвали в сраженията по време на Балканската война.

Благоевград усеща вкуса на свободата на 5 октомври 1912 г. в деня на обявяването на Балканската война и се превръща в първия освободен град от българските войски. Това става следобед от части на Седма рилска дивизия, като в боевете за овладяването му загиват 15 български воина, а 24 са ранени. Това е второто му освобождение от турско робство. На 5 октомври е освободено и Банско от четите на Христо Чернопеев, Йонко Вапцаров, Пейо Яворов и други, които действат в помощ на българската войска.

"Без България няма Пиринска Македония и без Пиринска Македония България би се лишила от най-българския си край", каза кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов в словото си, предаде "Фокус".
"Четиримилионна България изпрати 400-хилядна армия на бой за свободата на брата роб. Всеки четвърти от мъжете на България тръгна на война и застана във вечния строй на нейната храбра войска. Днес трябва да отдадем дължимото на хилядите доброволци от горноджумайския край, Македония и Одринско, които се наредиха в състава на опълчението", каза още Камбитов.


Президентът и главнокомандващ на въоръжените ни сили Росен Плевнелиев прие парада и направи тържествена проверка на ротите по случай 100 години от Балканската война и 100 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. В словото си той подчерта, че това е едно от най-светлите и най-знакови събития в нашата история. 
 "На днешния ден преди 100 години се сбъдва дългоочакваната мечта на стотици хиляди българи - да живеят в пределите на свободна и обединена майка България. Балканската война е едно от най-ярките исторически доказателства за героизма и силата на българския национален дух, доказателство за силата на народа, когато е вдъхновен и мобилизиран в името на справедливостта и свободата. Героичната история е най-здравият фундамент на поколения българи", подчерта президентът.

"Събитията през 1912 година са съпроводени от небивал всенароден ентусиазъм. Светът е изумен и възхитен от подвига на младата българска държава и непобедимата й армия. Светът е респектиран, чрез Балканските войни българският народ показва на останалия свят своя висок потенциал, който може да ни обединява в името на една национална кауза. Това е истинският урок, който българите дадоха на света. С този урок България предначерта съдбата си от тогава до днес", каза още Росен Плевнелиев.

След официалната церемония събралите се на площада граждани и гости на Благоевград изгледаха тържествената заря в небето над града. За благоевградчани  от днес 5 октомври става официален празник на града.

Тържествата  в града продължиха с  концерт на Ансамбъл Пирин и трупата на Нешка Робева „100 Свобода".. Подготовката на спектакъла е отнела повече от три месеца. Оживлението в града е изключително голямо. След края на концерта е предвидено специално светлинно шоу 3D mapping.